Kenmerken en belang van een autostoel

Een autostoel moet over een aantal kenmerken beschikken. De voornaamste kenmerken zijn dat deze comfort en een bepaalde veiligheid moet hebben.

 

Kenmerken en onderdelen
Autostoelen moeten over een aantal kenmerken beschikken om het lichaam op een juiste manier te kunnen ondersteunen gedurende het rijden. Een aantal van deze kenmerken i.c. onderdelen zijn:
· Hoofdsteun
· Verstelbare rugleuning
· Veiligheidsgordel met zijn specifieke functie
· Verstelbaar zitvlak
· Comfortabele bekleding

Daarnaast is het van belang dat een autostoel beschikt over een ergonomisch vermogen om zich te kunnen aanpassen aan het lichaam. Verder moet deze ook voldoen aan die veiligheidsaspecten die het lichaam moeten kunnen beschermen tijdens ongevallen of langdurige ritten.

Belang van een goede stoel in de auto
Een goede autostoel is van belang voor het lichaam van de rijder en bijrijders. Het belang van een goede kwaliteit wordt tevens erkend door fysiotherapeuten en ergotherapeuten.
De hoeveelheid aan horizontale en verticale schokken die het lichaam moet ondergaan tijdens het rijden, moet goed worden opgevangen en gestabiliseerd worden door een geschikte stoel. Een goede ondersteuning van de wervelkolom en spieren voorkomt vroegtijdige vermoeidheid of pijn in het lichaam van de inzittende.

Soorten en maten
Autostoelen zijn er in verschillende soorten en maten. De standaard modellen hebben vaak één en dezelfde mate van hardheid en functionaliteit. Men heeft echter wel een keuze wat betreft het soort materiaal waarmee de stoel bekleedt wordt, bijvoorbeeld leer of stof.
Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om modellen op maat te laten maken. Wanneer men kiest voor een stoel op maat heeft de klant verschillende keuzes uit het materiaal waarvan deze wordt vervaardigd (schuim of latex), de gebruikte technologie (verschillende soorten rugleuningen) en verschillende functies zoals massage en verstelbaarheid.