Een stoel voor aan het bureau

Een bureaustoel is bestemd om op te zitten tijdens werk of studie aan een bureau.

 

 

Ze zijn veel te vinden in kantooromgevingen en tevens thuis in studeerkamers. Een bureaustoel is voorzien van een rugleuning die al dan niet verstelbaar is en daarnaast bestaan er ook modellen met of zonder armleuning en wieltjes.

Functie van de bureaustoel
Het standaard model voor aan het bureau is voorzien van één poot die aan het uiteinde uitloopt in meestal vijf kleine pootjes met of zonder wielen. Ze verschillen in het wel of niet voorzien zijn van armsteunen. Daarnaast worden ze vaak gekenmerkt door hun draaivermogen. De kwalitatief betere en ook duurdere uitvoeringen hebben vaak ook allerlei mogelijkheden om de rugleuning op meerdere plaatsen zodanig in te stellen dat deze perfect passend is bij het lichaam. Dit soort is ook eenvoudig in hoogte verstelbaar en wanneer deze is voorzien van wieltjes kan men er ook mee rijden, zodat men niet altijd hoeft op te staan om iets te pakken of om op een andere plaats aan de werktafel te gaan zitten.

Belang van een goede stoel voor aan het bureau
Een goede bureaustoel is van belang voor de gezondheid van het menselijk lichaam, mits hij op de juiste manier gebruikt wordt. Een uitvoering die niet ergonomisch verantwoord is, kan verschillende soorten lichamelijke klachten  veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:
· Hernia’s
· Rugpijn
· Verkrampte spieren
· Vermoeidheid
· Concentratieproblemen

Het is daarom van groot belang om te beschikken over een verantwoorde stoel die ergonomisch klopt. Daarnaast moet de gebruiker de bureaustoel ook op de juiste manier gebruiken. Wanneer de gebruiker hem te hoog of te laag heeft ingesteld of de rugleuning te ver omhoog of naar achter instelt, zal deze al zijn functionaliteit verliezen. Om gebruik te maken van de juiste ergonomische eigenschappen moet deze op de juiste manier zijn ingesteld, anders gaat deze functionaliteit verloren.