Het belang van een ergonomische stoel

Stoelen kunnen naast een rugleuning, ook voorzien zijn van armsteunen en andere optionele functies, zoals:

 

 

· Verstelbare rug- en armsteunen
· Wieltjes aan de poten Er bestaat een grote variëteit aan stoelen, en ze kunnen zijn vervaardigd van verschillende materialen om het zitcomfort te verbeteren.

Een voorbeeld van uitvoeringen met optimaal zitcomfort zijn de zogeheten ergonomische stoelen die veel worden gebruikt in de volgende situaties c.q. omgevingen:
· Kantoor
· Medische sector
· Auto’s
· Scholen
· Speciale uitvoeringen voor gehandicapten

Wat is ergonomie?
Ergonomie is het optimaliseren van de interactie tussen mens en machine of mens en object. Men kan dit ook zien als het optimaliseren van de interactie tussen medewerkers en werkplek. Een goed voorbeeld is dus de medewerker die gebruik maakt van een bureaustoel of een autocoureur die zit in een racewagen. Ergonomie heeft hier te maken met de belasting en belastbaarheid betreffende de medewerker.

Werking ergonomische stoel
Lang zitten kan leiden tot een pijnlijke rug, stijve spieren of opgezwollen enkels. Wanneer men in beweging komt, trekken deze kwalen vrij snel weg. Ergonomische stoelen zorgen ervoor dat het lichaam in beweging is wanneer het zit en dat het lichaam op de juiste manier wordt ondersteund. Dit resulteert in beter zitcomfort en een betere ondersteuning wat resulteert in minder lichamelijke klachten. Doordat de bewegingen ondersteund worden door de stoel, stimuleert het de bloedsomloop door het lichaam.

Voordelen optimaal benutten
Ergonomische stoelen worden geprezen door verschillende therapeuten en artsen op het gebied van spieren, gewrichten en beweging en Arbodiensten.
De kenmerkende voordelen die een ergonomische stoel biedt, zijn dus met name:
· Uitstekende ondersteuning voor het lichaam.
· Positioneert de rug en armen uitstekend.
· Wordt aanbevolen door verschillende Arbodiensten.
Om de voordelen dus optimaal te benutten moet men deze altijd juist afstellen op basis van lengte en gewicht van degene die hem gebruikt. Dit is een vereiste om optimaal te kunnen profiteren van het ergonomische vermogen ervan.