Het kopen van een kinderfauteuil

De meeste stoelen en fauteuils worden ontworpen en gemaakt voor volwassenen, maar er is tegenwoordig ook een groot aanbod van speciale modellen voor kinderen, waarover u in dit artikel meer kunt lezen.
 
Soorten kinderfauteuils
Er bestaan diverse soorten, maten en modellen kinderfauteuils. Ook op het gebied van materialen, kleuren, kwaliteit en prijs heeft u alle keuze. De volgende overwegingen spelen een rol bij het maken van uw keuze:
· Allereerst is het van belang welke leeftijd het kind heeft zodat het er comfortabel en prettig in kan zitten. Veel kids vinden het fijn als de stoel een soort cocon vormt. Omdat ze snel groeien is het natuurlijk wel van belang om er aandacht aan te besteden dat de stoel niet te snel te klein wordt en dat hij wel een tijd mee kan gaan. Andere aandachtspunten:
· De plaats waar u de fauteuil neer gaat zetten. Wanneer u voornemens bent om deze in de woonkamer te plaatsen, dan is het voor u misschien van belang dat deze ook enigszins aansluit bij de stijl van uw inrichting. Dit betekent niet dat het geen typisch kindermodel kan zijn qua vormgeving en dessin, want ook deze zijn er in diverse stijlen. Wanneer u de hem aanschaft voor de kinderkamer, dan kunt u kiezen voor een exemplaar dat aansluit bij het eventuele thema van de kamer, zoals kasteel, piraat of prinses of samen met uw kind gewoon kiezen voor een aansprekend exemplaar.
· Kinderfauteuils zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en kwaliteiten. Het is uiteraard een persoonlijke keuze hoeveel u er aan wilt besteden. Een duurder model wil niet zeggen dat deze uiteindelijk een betere kwaliteit of langere levensduur heeft, met name omdat kinderen nogal veel kunnen knoeien en wild om kunnen gaan met spullen. Zelfs duurdere exemplaren zijn hier niet altijd tegen bestand. Daarnaast zal een kind op een gegeven moment ook uit de fauteuil gegroeid zijn, waardoor de levensduur meestal ook niet erg lang hoeft te zijn.

Veiligheid en stabiliteit
De veiligheid is met name bij kinderen tot zes jaar van erg groot belang. Denk hierbij aan aspecten als:
· Het ontbreken van scherpe delen waaraan ze zich makkelijk kunnen bezeren.
· De stabiliteit; kinderen willen nog wel eens ergens op klimmen en de stoel moet dan niet te snel gaan kantelen.
· Let op het eventuele gebruik van giftige materialen en kleine accessoires. Vooral wanneer u een fauteuil koopt voor kinderen tot de kleuterleeftijd, dan moet u er alert op zijn dat er geen kleine delen zoals knopen aan zitten die met name peutertjes onverhoopt binnen kunnen krijgen. Daarnaast moet u er, wanneer er zich houtwerk aan de stoel bevindt, op letten dat gifvrije verf gebruikt is.

Uitstraling en uiterlijk
Vaak zal uw kind zelf een voorkeur hebben voor een bepaald soort of model.
· Er zijn altijd tijdloze modellen verkrijgbaar die lange tijd in trek blijven. Deze zijn vooral geschikt voor gebruik in de woonkamer. Denkt u hierbij aan een barokmodel of kuipje van mooi materiaal.
· Daarnaast zijn er ook altijd uitvoeringen verkrijgbaar met een modieus thema dat bijvoorbeeld van een bioscoopfilm is afgeleid. Dit spreekt kids vaak erg aan, maar kan ook al snel weer uit de gratie raken.
· Wanneer het een stoel voor de slaapkamer betreft en de slaapkamer heeft al een thema, dan is het natuurlijk leuk om voor een bijpassend exemplaar te kiezen, zoals een prinsessenstoel of  piratenzetel.
U kunt ook kiezen voor een kinderfauteuil die gemakkelijk opnieuw te bekleden is. Zolang het frame goed is kunt u de bekleding vernieuwen wanneer deze bijvoorbeeld beschadigd is of niet meer leuk gevonden wordt.