Materialen

Informatie over het kopen van stoelen en fauteuils van diverse materiaalsoorten.

Er bestaan veel verschillende stoelen die ieder hun eigen functie hebben in een woon- of werkomgeving. Daarnaast kan men zelf kiezen hoe het uiterlijk van een stoel eruit dient te zien. Dit is ook mogelijk door de ruime keuze aan materialen en stoffen die gebruikt worden om stoelen van te maken.


Eikenhout is een zeer bekende houtsoort die gebruikt wordt om stoelen van te maken. Dit hout wordt in zijn algemeenheid veel gebruikt om meubels, parket of zelfs schepen van te vervaardigen. Redenen hiervoor zijn dat eiken:
· Sterk en hard is
· Goed te bewerken is
· Goed af te werken is


Een soort houten stoel is de grenen stoel. Grenen is een soort hout afkomstig van een pijnboom en wordt ook aangeduid als grenenhout. Er bestaan veel verschillende soorten pijnbomen. De Latijnse benaming van deze soort is “Pinus”. De bekendste Pinusboom is de “Pinus sylvestris”.


Houten stoelen hebben als voordeel dat ze stevig en eenvoudig te bewerken zijn. Er bestaan vele verschillende soorten waar houten stoelen van gemaakt worden. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van stoelen verschilt qua structuur en uiterlijk.


Kunststof stoelen zijn veel voorkomende stoelen die voor zowel binnen als buiten worden gebruikt.

 

 


Over het algemeen worden de frames van stoelen vervaardigd van:
· Verschillende soorten metaal zoals gietijzer, RVS en aluminium.
· Verschillende soorten hout zoals teak, rotan en grenen.
· Kunststof.


Buiten de gebruikelijke materialen om een stoel van te maken, zijn er uiteraard ook nog andere materialen mogelijk, zoals loom.


Een gietijzeren stoel wordt veel gebruikt voor buiten. Daarnaast kunnen ze uiteraard ook binnen gebruikt worden. Gietijzer is een zeer sterk materiaal om een stoel van te maken, maar ook zeer zwaar.

 

 


Stoelen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze worden vervaardigd van verschillende materialen en kunnen bekleed worden.

 

 


Over het algemeen worden de frames van de stoelen vervaardigd van:
· Verschillende soorten metaal zoals gietijzer, aluminium en roestvrij staal.
· Verschillende soorten hout zoals beuken-, eiken-, teak-, hardhout en grenen.
· Kunststof (plastic).

 


Plastic is een type kunststof en wordt gebruikt om stoelen van te vervaardigen. Het is een kunststof waar door middel van verhitting een product of voorwerp van gemaakt kan worden. Dit geldt niet voor alle kunststoffen, maar wel voor de kunststoffen van polymeren.


Een rieten stoel wordt vervaardigd van de rotanpalm. De rotanpalm wordt verwerkt en er wordt zeer stevig riet van gemaakt. Dit gebruikt men voor verschillende onderdelen van stoelen. Het dient als bindmateriaal en het wordt gebruikt voor vlechtwerk om zodoende een zitvlak of rugsteun te creëren.