Informatie over een grenen stoel

Een soort houten stoel is de grenen stoel. Grenen is een soort hout afkomstig van een pijnboom en wordt ook aangeduid als grenenhout. Er bestaan veel verschillende soorten pijnbomen. De Latijnse benaming van deze soort is “Pinus”. De bekendste Pinusboom is de “Pinus sylvestris”.

 

Herkomst van het grenenhout
Grenenhout werd vroeger veel gebruikt om mijnschachten van te bouwen en te verstevigen. Het beschikt namelijk over de eigenschap dat het in het begin zeer hoorbaar gaat kraken voordat het hout het begeeft. Daarom werd het in de mijnen gebruikt als een soort alarm, om de mijnwerkers te waarschuwen wanneer de mijn op instorten stond.
Grenen wordt veel gebruikt om deuren en trappen van te maken. Daarnaast wordt het veel toegepast bij de vervaardiging van meubelen, zo ook stoelen. Echter het wordt afgeraden om stoelen van dit materiaal buiten te gebruiken, want voor buitengebruik is deze niet geschikt, omdat hij minder goed bestand is tegen de grillen van de natuur in vergelijking met sommige andere materialen zoals hardhout en kunststof. 

Amerikaans en Europees grenen
Er bestaat een verschil tussen Amerikaans en Europees grenen. De Amerikaanse pijnbomen worden over het algemeen langer dan de Europese pijnbomen. Hierdoor ontstaan er verschillen in de structuur en kleur van het hout. Het Amerikaans hout heeft minder noesten en is lichter van kleur vergeleken met het Europees grenen.