De keuze voor een houten stoel

Houten stoelen hebben als voordeel dat ze stevig en eenvoudig te bewerken zijn. Er bestaan vele verschillende soorten waar houten stoelen van gemaakt worden. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van stoelen verschilt qua structuur en uiterlijk.

Daarnaast worden verschillende soorten hout toegepast voor stoelen die zijn bedoeld voor binnengebruik en voor stoelen die zijn bedoeld voor buitengebruik. Bekende soorten die gebruikt worden zijn:
· Beuken
· Teak
· Grenen
· Eiken
· Bamboe
· Riet

Kenmerken van verschillende soorten
Elke type hout vergt haar eigen onderhoud en heeft ook weer verschillende bewerkingen nodig. Hardhout wordt voordat het verwerkt wordt tot meubels of stoelen eerst op een kunstmatige wijze gedroogd. Dit proces zorgt ervoor dat het materiaal minder kans heeft op scheuren en vervormen. Daarna wordt het voorzien van een wasachtig middel. Dit middel zorgt ervoor dat het vochtwerend is. De bewerking van hardhout maakt dit type geschikt voor buitenstoelen. Het proces wat het ondergaat zorgt voor een betere duurzaamheid.

Het FSC keurmerk van de houten stoel
Het FSC keurmerk staat voor hout dat afkomstig is uit een goed beheerd bos. Het is een internationaal erkend keurmerk. In het geval van een goed beheerd bos houdt men zich aan regels en richtlijnen die niet ten nadele zijn voor het milieu en waarbij rekening is gehouden met sociale omstandigheden. FSC staat voor Forest Stewardship Council en de volgende groepen zijn hierbij aangesloten:                                                                                 · Boseigenaren
· Houthandelaren
· Milieugroepen
Het keurmerk zorgt ervoor dat de consument bewust is van waar het hout vandaan komt en dat men geen stoelen koopt van hout dat illegaal of ten nadele van het milieu gekapt is.