De keuze voor een leren stoel

Er bestaan veel verschillende stoelen die ieder hun eigen functie hebben in een woon- of werkomgeving. Daarnaast kan men zelf kiezen hoe het uiterlijk van een stoel eruit dient te zien. Dit is ook mogelijk door de ruime keuze aan materialen en stoffen die gebruikt worden om stoelen van te maken.

Stoel en materialen
Stoelen worden vervaardigd van verschillende materialen. Over het algemeen worden de frames vervaardigd van:
· Metaal
· Hout
· Kunststof
Stoelen kunnen daarnaast bekleed worden. De bekleding vindt vaak plaats op armsteunen, rugleuning en zitvlak. Voor de bekleding wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Voorbeelden van materialen om mee te bekleden zijn:
· Stof
· Rubber
· Leer
· Riet
· Skai

Type leer voor stoelen
Wanneer men kiest voor een leren stoel of met leer laat bekleden, dan heeft men nog een ruime keuze uit verschillende soorten. Bekende soorten om mee te bekleden zijn bizon leder, Bovine leder, dit is bewerkt rundleder en PU leder, dit is rundleder met een bewerkte bovenlaag. Het voordeel van leer om mee te bekleden, is dat het een kwalitatief goed materiaal is. Het wordt gekenmerkt door haar stevigheid en dit ziet men terug in de duurzaamheid. Daarnaast voelt het soepel aan. Het zitvlak is niet hard en kan zich vormen naar de contouren van het lichaam. Dit zorgt voor een comfortabele zit. Men dient er wel rekening mee te houden dat leder in de loop van de tijd ook gebruikssporen gaat vertonen, maar dit maakt het vaak alleen maar karakteristieker.

Keuze voor een leren fauteuil
Wanneer u kiest voor een leren fauteuil, in welk model dan ook, dan weet u dat u kiest voor een natuurlijk materiaal. Leer heeft een aantal specifieke kenmerken zoals:
· Het leeft; het is een natuurlijk materiaal en dit komt ook terug in het uiterlijk dat met de tijd veroudert, maar daardoor in de ogen van velen juist een mooiere en karakteristieke uitstraling krijgt.
· Er bestaan grote prijsverschillen in leren fauteuils. Voor wat betreft het leer wordt een groot deel van het prijsverschil veroorzaakt door het feit of er voor de fauteuil gebruik is gemaakt van één stuk, wat veel duurder is dan aparte stukken en of er gebruik is gemaakt van bovenhuids leer, wat veel duurder is dan zogenaamd splitleer (onderhuids).
· Het is een praktisch materiaal voor wat betreft het onderhoud. Men kan het eenvoudig met een licht vochtige doek reinigen. Daarnaast zijn er ook speciale onderhoudsmiddelen om wat hardnekkiger vlekken te verwijderen en het materiaal in goede staat te houden.
· Leer leent zich er goed voor om wanneer nodig na een bepaalde tijd als het ware te renoveren zodat uw fauteuil weer als nieuw is. Zeker wanneer u een dure leren fauteuil heeft aangeschaft waarvan het frame nog in prima staat is, loont het zeker de moeite om uw fauteuil op te laten knappen wanneer het leder onverhoopt beschadigd is.
· Wanneer het materiaal gebruikssporen gaat vertonen, kunt u uw fauteuil zodanig laten behandelen dat deze weer als nieuw is

Onderhoud en vuilbestendigheid
Voor het onderhoud van leren stoelen zijn er overigens vele speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar en men moet leder ook periodiek preventief behandelen met een middel om barsten en stugheid te voorkomen. Een voordeel is ook de hoge mate van vuil- en vlekbestendigheid.