De charme van een rieten stoel

Een rieten stoel wordt vervaardigd van de rotanpalm. De rotanpalm wordt verwerkt en er wordt zeer stevig riet van gemaakt. Dit gebruikt men voor verschillende onderdelen van stoelen. Het dient als bindmateriaal en het wordt gebruikt voor vlechtwerk om zodoende een zitvlak of rugsteun te creëren.

Wat is riet ?
Het is een natuurlijk product en het is afkomstig van de rotanpalm. De rotanpalm groeit in de subtropen en het is een liaanachtige plant. De kern van een rotanpalm bestaat uit lange vezels en hij is van binnen erg poreus. Dit maakt rotan zeer flexibel en buigzaam en daardoor goed te gebruiken voor het vlechtwerk van een zitvlak of rugleuning. Er bestaan twee soorten rotan, namelijk manou en (pit)riet.

Het bijzondere van een rieten stoel
Het bijzondere is voornamelijk dat het handwerk is. Het riet dat veel gebruikt wordt voor het vlechtwerk is het pitriet, ook wel gewoon riet genoemd. Het is een type rotan wat wordt gemaakt van de kern van de rotanstengels. Het wordt veel gebruikt om stoelzittingen van te maken en het wordt gebruikt voor bindingen en ander vlechtwerk.
Het voordeel van dit riet is, dat het buitengewoon flexibel en buigzaam is. Ook is het zeer stevig en kan het zitvlak zeer veel druk weerstaan. Het heeft daarnaast een zeer mooie natuurlijke kleur en kan eventueel in een kleur naar wens geverfd worden.

Nadeel van slijtage
Een nadeel dat stoelen hebben die van riet vervaardigd zijn, is dat ze, meestal na verloop van tijd, scherpe uitsteeksels kunnen hebben die kleding kunnen beschadigen.
Daarnaast is het riet zeer slijtagegevoelig wanneer het gaat scheuren. Een rieten stoel is niet eenvoudig opnieuw te bekleden.