Een stoel van rotan

Over het algemeen worden de frames van stoelen vervaardigd van:
· Verschillende soorten metaal zoals gietijzer, RVS en aluminium.
· Verschillende soorten hout zoals teak, rotan en grenen.
· Kunststof.

Rotan is een natuurlijk materiaal waar men stoelen van vervaardigt en is een materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm. Deze groeit in de subtropen en het is een liaanachtige plant. De kern ervan bestaat uit lange vezels en hij is van binnen erg poreus. Dit maakt het materiaal zeer flexibel en buigzaam.

De verwerking van rotan
Het verwerkingsproces voordat het materiaal gebruikt kan worden om een stoel van te maken, geschiedt als volgt. De rotan wordt nadat het gekapt is, geselecteerd op kleur en dikte. en wordt daarna in een bad met olie gelegd om de overtollige sappen te verwijderen. Wanneer de rotan is verwijderd van overtollige sappen wordt het gedroogd en kan het, na verwijdering van de schil, geschilderd worden in verschillende kleuren.

Soorten rotan en kenmerken
Er bestaan twee verschillende soorten rotan die voor het vervaardigen van een stoel gebruikt kunnen worden. De verschillen tussen beide soorten zijn tot stand gekomen tijdens het verwerkingsproces. De twee typen zijn:
· Manou
· Pitriet
Het type manou is de bekendste soort en van dit type worden veel stoelen gemaakt. Daarnaast is er dus pitriet en dit type wordt gemaakt van de kern van de rotanstengels. Pitriet wordt veel gebruikt om stoelzittingen van te maken en het wordt gebruikt voor bindingen en ander vlechtwerk.
De rotan stoel heeft één belangrijk nadeel en dat is dat het kan voorkomen dat de stoel vrij scherpe uitsteeksels kan hebben. Hier kunnen mensen zich aan bezeren of hun kleding aan beschadigen.