Een stoel van loom

Buiten de gebruikelijke materialen om een stoel van te maken, zijn er uiteraard ook nog andere materialen mogelijk, zoals loom.
Een stoel van loom
Stoelen kunnen ook van loom gemaakt worden. Als je het materiaal ziet, zul je als eerste aan riet denken. Toch is dit niet zo; de uitstraling lijkt hetzelfde maar loom is iets heel anders. De enige overeenkomst is dat een stoel hiervan ook geweven is, net als het geval is bij riet. Een weefgetouw heette namelijk vroeger loom. Door gebrek aan ander materiaal tijdens WO I is er een weefsel ontstaan dat bestaat uit pakpapier en staaldraad. Dit weefsel was eenvoudig te gebruiken op het weefgetouw en omdat het weefgetouw vroeger loom genoemd werd, is dit weefsel daarnaar vernoemd.

Duurzaamheid en comfort
Een stoel van loom heeft een aantal bijzondere kenmerken.
· Duurzaam – het is een zeer sterk materiaal waardoor het lang meegaat.
· Bevat geen scherpe randen – zo zal er geen kleding kapot gaan bij het opstaan uit de stoel. Bij riet is dit wel vaker het geval.
· Sterk frame gemaakt van beukenhout.
· Maakt geen geluid bij het zitten – dus geen vervelende piep en kraakgeluiden.
· Comfortabel – het is veerkrachtig.
· Milieuvriendelijk – wordt afgewerkt met speciale milieuvriendelijke lakken.

Weersbestendigheid van loom
Door de speciale lakken waarmee de stoel van loom wordt afgewerkt, is deze ook meteen weersbestendig. De stoel kan dus tegen een stootje en zal niet aangetast worden door bijvoorbeeld regen of sneeuw.

Kleurbehoud en afwerking met lak
Loom blijft ook zijn eigen kleur behouden en dit is ook mede te danken aan de lak die gebruikt wordt tijdens de afwerking. Deze lak wordt zo diep en grondig aangebracht, dat de kleur niet aangetast kan worden en zo dus behouden blijft.

Gemak van onderhoud
Het onderhoud van loom is eenvoudig. Gewoon afnemen met een doekje met water is voldoende en daarbij geen chemische middelen gebruiken. Dit kan de laklaag aantasten waardoor deze dunner wordt.

Combinatie met leer
Loom gaat goed samen met leer, en vandaar dat er ook stoelen te koop zijn met bijvoorbeeld een lederen zitting of lederen armleuningen. Ook kunnen meubels van loom goed geplaatst worden bij lederen meubels. Zo kan er in je interieur wat variatie worden aangebracht.