De keuze voor een Eames stoel

Charles en Ray Eames speelden een enorme rol in het design na de oorlog in Amerika. Ze maakten gebruik van nieuwe mogelijkheden en waren in hun designs de tijd ver vooruit.

 

Eames stoel
De Eames stoel is maar een klein onderdeel van de totale Eames collectie. Het waren wel de producten die de meeste aandacht kregen, waardoor het bedrijf door de verkoop hiervan weer geld had om nieuwe dingen te maken. De Eames stoel was vrijwel direct populair bij het grote volk. Er zijn vier soorten die echte uitspringers waren met name betreffende het design en het meeste verkocht werden. Dit waren:
· Plywood chair
· Fiberglass chair
· Lounge chair
· Aluminium group chair

De Plywood chair van Eames
De Plywood Cair is gemaakt van multiplex. Dit materiaal is gemakkelijk te buigen en dus gemakkelijk te bewerken. Mulitiplex is goedkoop en wordt vooral gebruikt voor massaproductie. Deze Plywood chair viel in de jaren 40 in de prijzen en was het eerste grote succes voor Charles en Ray Eames. Hierdoor ontstonden nog meer multiplex meubelen in hun collectie.

De Fiberglass chair van Eames
Na de multiplex meubelen wilden Charles en Ray weer eens wat anders. In 1950 werd de fiberglass stoel gemaakt en ook deze was een enorm succes. Fiberglass was gemakkelijk te bewerken en goedkoop. Zo kon iedereen van deze stoel genieten omdat deze voor iedereen wel betaalbaar was. 

De Lounge chair 
Deze Eames is niet de beste geweest die Charles en Ray gemaakt hebben. Omdat deze Lounge Chaire niet zo’n succes was op het gebied van comfortabel zitten, is deze eigenlijk meer gebruikt als kantoorstoel dan als loungemodel. Ook was de prijs om de stoel te maken zeer hoog en daarmee ook de verkoopprijs, en dus werden er maar weinig van verkocht.

De aluminium group chair van Eames
Deze is zoals de naam al zegt gemaakt van aluminium, en vooral bestemd voor buitengebruik. Dit omdat het materiaal weersbestendig is en dus tegen regen en sneeuw kan. Om een stoel van aluminium te maken was veel geduld nodig. Het materiaal is niet echt soepel om rondingen en vormen van te maken. Het productieproces vergde dus veel tijd. Buiten de stoel bestaat de aluminium group ook uit onder meer:
· Tafel
· Lounge stoel
· Voetenbankje
Zo kun je dus een complete set aanschaffen van meubels die van hetzelfde materiaal gemaakt zijn.