Een stoel die goed is voor de rug

Zitten is een actief proces. Je zou het niet zeggen maar het is toch echt zo, want tijdens het zitten worden veel spieren gebruikt. Ook de gewrichten en wervels zullen tijdens het zitten van plaats veranderen.

Stoel voor de rug
Door een slechte zithouding zijn er steeds meer mensen die lichamelijke klachten krijgen. Vooral de rug heeft het erg te verduren. Door een slechte zithouding kunnen blijvende rugklachten ontstaan. Mensen kunnen dan niet meer normaal zitten, liggen en soms zelfs staan door deze klachten. Het is dus zeker belangrijk om een stoel te hebben waar de rug zich in aanpast en waarin je een goede zithouding aanneemt, vooral als je gedurende de dag tijdens je werk veel zit. Je zit dan vaak constant in dezelfde houding en je lichaam gaat zich daar naar vormen. Veel stoelen worden helaas te snel gekocht zonder eerst eens na te gaan of deze wel voor een goede zithouding zorgen of versteld kunnen worden op het gebied van hoogte, lenden- en nekleuning. Als je tijdens het zitten last hebt van je rug, dan probeer je zelf de juiste houding te vinden. Hierdoor beweeg je onnodig, waardoor je lichaam veel energie verliest. Je bent dan ‘s avonds ook vaak uitgeput als je thuis komt van je werk.

Goede stoel voor de rug
Een stoel die goed voor je rug is moet voldoen aan de volgende dingen:
· Rechtopstaande rugleuning die voldoende steun geeft en die ook de schouders moet ondersteunen.
· De zitting moet je kunnen verstellen zodat je voeten plat op de grond kunnen staan.
· De zitting dient een beetje te hellen zodat de hoek tussen rug en dijen groter dan 90◦ is.
· Als je achter in de stoel zit mag de rand niet in je knieholtes drukken.
· Zorg dat er armsteunen zijn. Zo wordt het gewicht ook verdeeld over de armsteunen.
Een goede stoel zorgt dat je minder pijn krijgt of hebt en meer ontspannen kunt werken. Zo kun je het zittende werk ook langer volhouden en hoef je minder vaak op te staan om je lichaam te ontspannen.