De uitstraling van een design stoel

Design betreft de vormgeving en de presentatie van een object en zorgt voor waarde, kwaliteit en betekenis. Een designstoel voegt vorm, kleur, textuur en dimensie toe aan de leefomgeving.

 

Een designmodel ziet er vaak strak en futuristisch uit, waardoor het een zeer moderne uitstraling heeft. Designmeubelen worden vaak gekocht om zich te onderscheiden van anderen. Deze stijl is apart en ook redelijk kostbaar, en hangt daarnaast samen met imago. Niet iedereen zal het kunnen kopen en het gehele huis er mee in kunnen richten. Vaak wordt er daarom dan ook voor gekozen om slechts één stuk aan te schaffen en zo heb je toch iets van deze aparte, maar mooie stijl in huis.

Waarom een design stoel?
Tegenwoordig zijn er veel standaard artikelen te koop. Mensen willen zich graag van anderen onderscheiden en iets aparts hebben. Daarom wordt er vaker voor designmeubelen gekozen. Daarnaast zijn deze vaak maar in beperkte oplage te verkrijgen. Zo komt het dus zelden voor dat iemand precies dezelfde designstoel als jij heeft. Veel mensen denken dat design iets van deze tijd is, maar dat is het niet, want het is er altijd al geweest. Er zijn altijd wel artikelen geweest waarmee men zich kon onderscheiden van anderen. Het kwam en komt dus in alle tijden voor.

Ontwerp van een design stoel
Een designstoel is dus een model dat maar in beperkte oplage wordt gemaakt. Wil je er zeker van zijn dat jij de enige bent die dit heeft, dan kun je deze ook speciaal voor jou laten maken. Er zijn kunstenaars en meubelmakers die ook in opdracht van particulieren werken. Het ontwerp kun je aan de maker over laten of je kunt er zelf in mee beslissen.

Design is duur
De hoge prijs wordt vooral veroorzaakt door het hard werken en zeer arbeidsintensief karakter voor de maker. De meeste ontwerpen worden handgemaakt, maar er is ook het zogenaamde industrial design. Dit betekent dat een dergelijk product, bijvoorbeeld een stoel, machinaal in grote oplage wordt gemaakt. Dit is uiteraard goedkoper dan het echte unieke werk.

Opleidingen in het maken van design
Tegenwoordig is er veel interesse in design. Het is daarom voor iedereen mogelijk om een opleiding of cursus te volgen in het maken ervan. Dit kan variëren van een jarenlange opleiding aan een universiteit of academie tot een cursus van een paar weken bij een kunstenaar thuis. Voor iedereen die er interesse in heeft, is er dus de mogelijkheid om hier meer over te leren, zodat je wie weet na verloop van tijd zelfs je eigen designmeubelen kunt maken.